Kjæledyr i jula

13. desember 2021

Fet mat

Julefeiring er en tid for trivsel og glede for oss mennesker.
Her kommer noen ting å tenke på for at julefeiringen skal bli en like hyggelig opplevelse for våre firebeinte venner som den er for oss!

JULEMAT

Vi mennesker koser oss med mye god mat og drikke til jul, og visst kan også dyrene våre få nyte noe ekstra, men vær obs på at for mye av det gode ikke alltid er godt 😉

Mye av den typiske julematen vår kan gi kjæledyrene våre oppkast, diaré eller forstoppelse, og kan i noen tilfeller bli alvorlig. For mye fett kan føre til akutt bukspyttkjertelbetennelse, og salt julemat kan gi oppkast og diarè, og i verste fall saltforgiftning. Ribbe, pinnekjøtt og kalkun inneholder dessuten ben som lett kan sette seg fast i fordøyelsessystemet.

Husk også at rosiner, løk, sjokolade og gjærbakst kan gi forgiftning, så ha lav terskel for å ringe veterinæren din hvis du mistenker at dyret ditt har fått i seg skadelige mengder av dette.

PLANTER

Mange av plantene vi liker å dekorere husene våre med i juletida er giftige. Også her handler det om å ha lav terskel for å ringe veterinær dersom du tror at dyret ditt har fått i seg noen av plantesortene nevnt under:
Barlind, liljer, julestjerne, julerose, edelgran, misteltein, amaryllis, azalea, svibel og kristtorn.

JULEPYNT/LEVENDE LYS

Spesielt katter og valper synes ofte juletrær og julepynt er veldig spennende. Julekuler av glass, porselen, o.l. kan lett knuse og gi kutt i poter og munn. Det er heller ikke uvanlig at dyrene våre prøver å spise pynt. Pass også på lyslenker o.l. som er koblet til strøm. Verken ledninger eller batterier er egnet til å tygge på, selv om ikke alle våre firbeinte venner er enige i dette 😉 

STRESS

Jul- og nyttårsfeiring med alle sine festligheter, raketter, osv kan oppleves som stressende for dyrene våre. Store selskaper i hjemmet, eller eiere som er mye borte kan være langt fra normalen for enkelte, og utløse stressreaksjoner i større eller mindre grad.

Katter som går lenge med stress eller opplever gjentatte stressede situasjoner tåler dette dårlig og kan utvikle atferdsendringer og sykdommer. Det er ikke uvanlig at katter får urinveisinfeksjoner som følge av stress, og det kan også fremprovosere markeringsbehov, slik som urinering inne, kloring på møbler og gardiner.

Det er lurt å være ute i god tid med tilretteleggingen hvis du vet at du har et kjæledyr som sliter med stress og angst forbundet med nyttårsfeiring. Vi har skrevet en egen artikkel om temaet – les mer her.Steinkjer Veterinærsenter (2 of 21)

Få kompetent behandling av ditt dyr

1. Bestill time

Fyll ut skjemaet og fortell oss litt mer om hva vi kan hjelpe deg med og når det passer for deg å komme til oss. Vi tar kontakt med deg med forslag til tidspunkt. 

2. Besøk oss i Hallemvegen 14 på Egge

Her tar vi imot dyret ditt for kontroll, diagnostikk og behandling. Vi oppretter journal for dyret ditt slik at vi alltid er oppdatert på dyrets helsehistorikk ved neste konsultasjon.

3. Sikre best mulig helseoppfølging for ditt dyr

Med en dyrlege som kjenner dyret ditt, og som alltid er tilgjengelig kan du være sikker på at dyret ditt får den beste behandlingen.