SRMA – historien om Beagelen Pia

15. mars 2022

Pia crop

For et år siden hadde vi vårt første møte med den herlige valpen Pia.
Eier opplevde henne som nedstemt. Hun ville ikke spise eller drikke, og i løpet av kort tid ble hun så dårlig at hun måtte bæres ut for å tisse, da hun ikke orket å gå.

Da de kom til oss på klinikken var Pia tydelig slapp, hadde høy feber, og svært vondt i nakken. Blodprøvene viste en skyhøy CRP, som indikerer en betennelsestilstand i kroppen. Det viste seg at Pia hadde SRMA (steroid-responsiv meningitt-artritt), som er en form for hjernehinne- og leddbetennelse.

SRMA er en autoimmun sykdom, som betyr at hundens immunforsvar produserer antistoff som angriper kroppens egne celler og vev.

Årsaken til sykdommen er ennå ukjent, men den affiserer oftest unge individer, og rasene Beagle, Nova Scotia Duck Tolling Retriever og Berner Sennen er klart overrepresentert.

Pia ble behandlet med intravenøs væske, smertelindring og høye doser kortison. Kortisonen demper immunforsvaret, slik at man forhindrer at det videre angriper friskt vev, og etter få dager var formen betydelig bedre! Hun var aktiv på tur, og viste ingen tegn til smerter i nakke/rygg. Hun ble dog veldig sulten og tørst, noe som er en vanlig bivirkning av systemisk kortisonbehandling.

Pia krevde kontinuerlige oppfølgingstimer for å sikre korrekt dosering og nedtrapping av medisiner. Etter et tilbakefall, var gleden stor da hun endelig ble friskmeldt, og kunne tas av medisiner i høst!

Pia er nå en frisk og aktiv hund med en fantastisk personlighet, som vi har hatt gleden av å bli kjent med!

Takk til Pias eiere for deres dedikasjon og tålmodighet som ga oss muligheten til å følge dette spennende kasuset!

Steinkjer Veterinærsenter (2 of 21)

Få kompetent behandling av ditt dyr

1. Bestill time

Fyll ut skjemaet og fortell oss litt mer om hva vi kan hjelpe deg med og når det passer for deg å komme til oss. Vi tar kontakt med deg med forslag til tidspunkt. 

2. Besøk oss i Hallemvegen 14 på Egge

Her tar vi imot dyret ditt for kontroll, diagnostikk og behandling. Vi oppretter journal for dyret ditt slik at vi alltid er oppdatert på dyrets helsehistorikk ved neste konsultasjon.

3. Sikre best mulig helseoppfølging for ditt dyr

Med en dyrlege som kjenner dyret ditt, og som alltid er tilgjengelig kan du være sikker på at dyret ditt får den beste behandlingen.